Lukiolaiset todistivat koulutuksen tärkeyden

Olen saanut tänä kesänä kunnian olla opettamassa lukiolaisia yhtenä Turun suomalaisen yhteiskoulun teknologiakurssin vetäjistä. Osa oppilaista todisti hyvin vahvasti, miksi työelämä on merkittävässä murroksessa.

Sukupolveni vanhemmat saattoivat vielä työllistyä ilman koulutusta tsupparin apupojiksi ja edetä siitä oppipojaksi ja eteenpäin ammattilaiseksi tai jopa mestariksi. Ensimmäistä vaihetta kutsutaan englanniksi nimellä entry-level job, eikä hyvää suomenkielistä käännöstä tietääkseni ole. Niille oli ominaista matala palkka ja työntekijöiden nuori ikä. Tuottavuuden kehitys ja nouseva koulutustaso lopetti ne työt. Harva hitsariksi koulutettu haluaa olla konepajan juoksupoikana.  Tai siis haluaisi, koska halpenevat puhelut, sittemmin faksit ja sähköposti yms. tekivät läheteistä tarpeettomia.

Yllättävän moni tuntuu kuvittelevan, että kehitys olisi nyt pysähtynyt. Väärin. Nyt kun apupoikia ei enää ole, alkaa automaatio viedä töitä kesätyöntekijöiltä ja matalapalkkaisilta. Aikanaan ollessani marketin hyllyttäjänä, mietin työn vaativuutta suhteessa palkkaukseen. Päädyin toteamaan, että pieni palkka ei ole ihme niin helposta työstä. Suurimmat haasteet olivat kiire ja pomon haukkujen välttely. Kummankin haasteen robotti osaa kohdata paremmin. Se on nopeampi, eikä välitä haukuista. Aivan samalla tavalla kuin on hölmöä opastaa syöttämään pullot palautusautomaattiin viivakoodi ylöspäin, sillä konehan kääntää ne ihmistä nopeammin.

© Mari Paloniemi

© Mari Paloniemi

Lukiolaiset oppivat parissa tunnissa ohjelmoimaan teollisuusrobottiin ohjelman, joka pinoaa holkkeja määrätynlaisiin pinoihin. Standardipakkauksilla ja konenäöllä voidaan vastaava robotti opettaa myös hyllyttäjäksi. Eikä sillä robotilla ole työehtosopimusta tai huonoja päiviä. Lidl pitää nyt jo hintoja alhaalla paremman tuottavuuden avulla. On vain suurten ketjujen saamattomuutta, että samaa kehitystä ei olla viety vielä pidemmälle muissa kaupoissa. Potentiaalia ja pääomaa olisi.

Jos siis lukiolainen voi korvata pakkaajan pysyvästi parissa tunnissa, miksi mikään rutiinityö olisi turvassa?

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Lukiolaiset todistivat koulutuksen tärkeyden

 1. En tiedä olenko jotenkin kääntänyt uuden katkaisijan päässäni vai ollut paljon seurassa jossa puhutaan automaatiosta, mutta mielestäni mitään Rutiinityötä ei pitäisi edes pitää turvassa.

  Jos Kone osaisi hyllyttää sekä neuvoa avuttomia asiakkaita löytämään sen tuotteen jota tämän päivän Broadsheet-lehdessä mainostettiin -33%:lla, Go-For-IT!

  Tämä antaisi hyllyttäjälle mahdollisuuden olla ystävien sekä perheen seurassa enemmän kuin aikaisemmin. Häneltä jäisi selkävaivat sekä lämpötilojen vaihteluista aiheutuvat ongelmat kokonaan pois arjesta. Mielestäni tämä ohjaa vain yhteen lopputulokseen, Elämänlaadun parantamiseen!

  Kuulen jo kuinka Hirsipuutani sekä Ristiinaulitsemis-Ristiäni rakennetaan sekä pidetään kokouksia siitä kumpi toimenpide suoritetaan ensin, koska olen valmis tekemään meistä jokaisesta Työttömän, Juopon ja sitä myötä ongelma kotitalouden.

  Mitä jos sinunkin Lähiökauppasi olisikin täysin kone-käyttöinen, tai pahimmassa tapauksessa Autonominen ja vieressä seisoisi samalla tarjonnalla oleva saman ketjun liike joka toimisi tämän päivän tavalla, olisitko valmis maksamaan ylimääräistä vain siksi että tuntematon Kaupantäti saattaa hymyillä ja kertoa ostosten hinnan? Minä en! Sitä varten minulla on ystäviä, tuttavia sekä kavereita. Puhun, keskustelen ja kanssakäyn heidän kanssaan.

  Kauppa on yksi hyvä esimerkki, miten sitten Vanhustenhoito? Voisiko perushoidon hoitaa koneellisesti ja henkilökunta olisi oikeasti LÄSNÄ vanhusten arjessa parantaen viimeisiä päiviä. Puhelin neuvonta 95%-koneelliseksi, kiitos!

  Nyt kun olen irtisanonut tuhansia ihmisiä sekä lopettanut noin miljoona työpaikkaa jo näillä esimerkeillä, mitä sitten kaikille työttömille tehdään? Heille voitaisiin vaikka taata järkevä perustoimeentulo jolla olisi mahdollista harrastaa sekä matkustaa.

  Uskon että sillä saataisiin nostettua uskoa tulevaisuuteen, hallitukseen sekä koneisiin. Koneet ovat tulossa, on vain tyhmää kieltää sitä tai piiloutua nurkkaan. Otetaan ne vastaan ja käytetään hyväksi, koska Kone Tykkää että sitä hyväksikäytetään, Kaupantäti ei!

  -Timo Raunio
  http://timanssi.org/

  • Juuri näin, Timo.
   Ei ole mitään syytä tuhlata ihmisten kapasiteettia sellaiseen, missä sitä ei tarvita. Oman näkemykseni mukaan ihminen on aivan liian hieno ja hyvä olento käyttämään elämänsä tehden elääkseen sellaista, mikä ei ole mielekästä tai kehittävää. Meillä jokaisella on niin paljon enemmän annettavaa tälle pallolle, mitä kansoitamme.
   Hyviä esimerkkejä. Toivottavasti joku nykypäivän luddiitti lukee ne ennakkoluulottomasti ja ajatuksella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s