Vaihtoehtoinen tulkintani

Timo J. Tuikka on kirjoittanut Mannerheimista. Itse asiassa jo aikoja sitten, mutta löysin tekstin vasta nyt.

Kolumnissa kritisoidaan yksisilmäistä tulkintaa Mannerheimista, mutta kirjoittaja tuntuu syyllistyvän itsekin kapeakatseisuuteen. On varmasti totta, että Marski rakensi itsestään sankarimyyttiä, jopa tietoisesti. Ostan myös kuvauksen yliampuvasta dramaturgista. Se on kuitenkin vain osatotuus.

En näe mitenkään outona sitä, että suomalaiset pitävät suurmiehenä demokratiaan vähintään kriittisesti suhtautuvaa. Mannerheim kuitenkin ”ansaitsi kannuksensa” juurikin sotapäällikkönä. Sotia tai muitakaan vakavia kriisejä ei ole koskaan johdettu demokratialla. Eikä toisaalta myöskään hyvin arvostettu Kekkonenkaan sijoitu huonosti kansakunnan kaapin päällä, vaikka olikin nykymittapuulla tarkasteltuna näytösvaaleilla valittu diktaattori.

Olisikin outoa olettaa, että 1800-luvulla syntynyt vapaaherra, tsaarin hoviupseeri ja säätyvaltiopäivämies olisi demokraatti. Nähdäkseni siinä oletuksessa syyllistytään sinänsä tyypilliseen virheeseen historiantulkinnassa, eli arviointiin nykymittapuulla. Ei entisajan tapahtumia pidä lähtökohtaisesti arvostella nykypäivän mittareilla. Olisihan Torsten Ståhlhandsken kykyjä panssaridivisioonan komentajana sinänsä mielenkiintoista arvioida, mutta sitä tuskin voi pitää hedelmällisenä lähtökohtana tutkimukselle hakkapeliitoista. Samoin arviot Åke Tottin miestappioista verrattuna nykypäivään eivät kerro mitään hänestä oman aikansa komentajana. Toki vasta jälkipolvet lopulta arvioivat tekojen suuruuden. Toivottavasti se silti tehdään objektiivisesti.

Mannerheim-kritiikille on olemassa vähintäänkin riittävästi syitä, olihan kyseessä jopa omana aikanaan monessa mielessä huono johtaja, joka piti suosikkeja, nöyryytti alaisiaan, ohitti johtoportaita, haki hyvitystä todellisista ja kuvitelluista vääryyksistä jne. Yksityiskohtaisemmin voidaan myös kysyä, olisko esim. Airo pitänyt päästää välillä muihin tehtäviin tai pitänyt keskittää tiedustelu yhden päällikön alle. Itse asiassa kritiikille olisi jopa olemassa tilausta, koska sotien tutkimuksessa ei kai ole vieläkään päästy johtoportaissa divisioonia ylemmäs. Siitä historioitsijat saavat syyttää itseään. Joitakin poikkeuksia toki on.

Sotien välistä aikaa kritisoidessa on syytä muistaa, että Mannerheimia oli työnnetty säännönmukaisesti sivuun heti rauhan tultua. Sillekin varmasti oli syynsä, mutta tuskin voidaan pitää täysin reiluna vaatia, että tällainen henkilö olisi ollut heti käytettävissä, kunhan pyydetään. Sääli vaan, että kärsijäksi ilman omaa syytään joutui Svinhufvud. Anteeksiantamatonta kiukuttelusta olisi luonnollisesti tullut, jos se olisi jatkunut vielä vuonna 1939.

Jatkuvasti unohdetaan kysyä, että kuka muu olisi täyttänyt ylipäällikön paikan? Kaikki muut vanhat tsaarin upseerit oli ajettu sivuraiteille Nenosta lukuunottamatta, joka toki oli loistava tiedemies, mutta ei komentajatyyppi. Voidaan perustellusti kysyä, olisiko yhdestäkään jääkärikenraalista ollut nousemaan muiden yläpuolella kiistattomaksi johtajaksi. Sihvo, Österman ja Malmberg olivat entisiä sotaväen päälliköitä, mutta yksikään ei ollut ehtinyt yletä täydeksi kenraaliksi. Mannerheim taas oli jo sotamarsalkka ja puolustusneuvoston puheenjohtaja. Tuntemattoman suuruuden kutsumista ylipäälliköksi tuskin edes voitiin ajatella, vaikka sitä olikin menestyksekkäästi kokeiltu juuri Mannerheimin kanssa viime sodassa.

Kiistatonta johtajaa taas tarvittiin sellaisten komentajien kui Lagus ja Talvela pitämiseen aisoissa. Molemmat olivat siis kyvykkäitä ja menestyksekkäitä johtajia, ehkä jopa parhaita rintamakomentajia, joita maassa on koskaan ollut. Talvelasta on syytä muistaa myös muut ansiot. Molemmat kuitenkin osasivat myös olla vaikeita persoonia, ja ajautua törmäyskurssille esimiestensä, alaistensa ja vertaistensa kanssa. Ilman sen estämistä olisivat tuloksetkin epäilemättä jääneet laihemmiksi.

Sitä ei käy kiistäminen, etteikö marskipilkka olisi äärimmäisen helppoa nykypäivänäkin. Sille on myös selvästi tilausta molemmin puolin. ”Tiedostajat” saavat taas kokea ylemmyyttä kansalliskonservatiiveihin nähden ja ”isänmaalliset” voivat kilpi kiillotettuna ja miekka tanassa puolustamaan kansakunnan loukattua kunniaa. Jälkikäteen kumpikin osapuoli voikin sitten kehua toisiaan.

”Kolmipäinen isänmaallinen leijona”* ei tee oikeutta kenellekään. Vähiten niille, joilla se ratsastaa. Kuitenkin sotien perinnöllä on ollut varmasti oma roolinsa suomettumisen jälkipyykin helpottamisessa.

Summa summarum, Mannerheim oli kaukana täydellisestä, mutta paras saatavilla oleva vaihtoehto. On hienoa, että Tuikka nostaa esiin ”virallisen historian” puutteet. Vielä kun joku korjaisi niitä puutteita.

*Mainio kielikuva!

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Vaihtoehtoinen tulkintani

  1. Jarmo Keskitalo vinkkasi Mannerheim-kolumnini pohjalta kirjoittamaansa vaihtoehtoiseen tulkintaan. Kommentoin mielelläni Keskitalon asiallista vastinetta, jossa on hyviä havaintoja mm. kapeakatseisuudestani Mannerheimin tarkastelun suhteen. Kolumnien ongelmanahan tietenkin on se, ettei niissä ehdi käydä läpi ihmiselämän kaikkia rintamia, vaan täytyy keskittyä tiettyyn pikkuruiseen tirkistelyaukkoon.

    Kummastelin kolumnissani lähinnä sitä puolta, miten tämä demokratian vastustaja nousi kuolemansa jälkeen demokratiaan kasvaneiden nykysuomalaisten suursuosioon. Tarkoitukseni ei siis ollut painottaa, että sotilaan olisi pitänyt olla erityinen demokratian esikuva (tosin olisihan demokraattisuus demokratiassa toivottava ominaisuus). Olenkin monessa kohtaa samaa mieltä Keskitalon kanssa. Esim. siinä, ettei Mannerheimilla ollut taustojensa puolesta hyviä saumoja samaistua demokratiaan. Näkemykseen, ettei entisaikojen tapahtumia tulisi tarkastella nykypäivän mittareilla, on myös helppo yhtyä. Joskus se itsensä sammuttaminen vain on historioitsijoillekin hyvin hankalaa, kun olemme itsemme ja oman aikakautemme vankeja.
    Terveisin: Timo J. Tuikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s