3D-tulostin on uusi autotalli

Monen kaverini tausta tekniikan parissa on lähtöisin joko leluista tai autotallista. Tallihan on se alkuperäinen mancave, johon oli hyvä vetäytyä meditoimaan. Jotkut toki kutsuivat sitä nikkaroinniksi tai vastaavaksi. Isillä on onneksi ollut hyvin usein tapana ottaa poikansa mukaan talliin oppimaan ja auttamaan. Siinä missä Lego Technic ja Mecano olivat tekniikan perusteet, edusti autotalli käytäntöä ja leluoppien tuontia aikuisten maailmaan. Siellä lelut vaihtuivat polkupyöristä mopojen kautta autoihin. Samalla pojasta alkoi tulla mies.

Viime aikoina olen aina vaan useammin pohtinut, että miten niitä samoja kokemuksia voisi saada ilman omaa autotallia, verstasta tai vastaavaa. Olen päätynyt siihen tulokseen, että tila ei ole ratkaiseva, vaan mahdollisuus tehdä jotain itse ja kehittää taitojaan. Palkitsevuuskaan tuskin on kiinni tietystä työkalusta tai käytetystä materiaalista. Eräänä päivänä edullista printteriä ihmetellessä keksin, että vastaus on siinä. Melko edullinen tuotantolaite*, jonka saa mahtumaan kirjoituspöydälle, ja jolla omat ideat saadaan konkreettisiksi kappaleiksi. Siis pieni tuotantolaitos makuuhuoneessa. Muuta ei tarvita.

Samalla tulostaminen voi tehdä meistä muotoilun suurvallan. En näe mitään syytä sille, miksi parhaat muotoilutoimistot olisivat järjestään keskieurooppalaisia myös tulevaisuudessa. Uskon kyllä, että nykyinen järjestelmä pystyy edelleen tuottamaan satunnaisesti huippuja kuten tähänkin asti, mutta lisää huippuja saataneen helpoimmin sillä, että yhä suurempi joukko pääsee jo lapsesta asti visioimaan erilaisia esineitä ja toteuttamaan niitä. Pelkkä päässä, koneella tai paperilla oleva malli ei kauaa jaksa lämmittää mieltä. Vasta konkreettinen kappale tuo idean eloon.

Tämän takia 3D-tulostaminen ei ole vain puuhastelua.

*Ei tietokonetta kalliimpi.

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”3D-tulostin on uusi autotalli

 1. 3D-tulostus on vielä vähän samanlaisessa nörttivaihessa, kuin ensimmäiset kuluttajatietokoneet aikoinaan. Ei ollut PC:tä, ei standardisoituneita käyttöjärjestelmiä. Hyvä jos edes näppäimistö. Kehitys kehittyy huimaa vauhtia, Mooren laki määrää sovelletusti kulmakertoimen 3D-tulostuksessakin.

  Suomella on merkittäviä muotoilijoita, tänäkin päivänä. Mm. ED design on vahva kotimainen teollisen muotoilun toimija. Suomalaisiakin muotoilijoita työskentelee monissa ulkomaisissa ns. parhaissa muotoilutoimistoissa.

  Suomalainen hyvä muotoilu näkyy ja tuntuu suomalaisissa käyttöesineissä. Näkyvien huippumuotoiltujen tuotteiden lokaalit markkinat ovat sen verran pienet, ettei niihin painottuneita näkyviä muotoilutoimistojakaan pahemmin ole.

  Koskas muuten järkkäät visiitin ED designille? Tekis hyvää inssinplantuille.

  • On melko kiistattomasti totta, että kotitulostaminen on vielä täysin nörttivaiheessa. Ammattilaistulostimissa tilanne on jo täysin eri, ja onneksi olenkin saanut työskennellä molempien parissa. Ehkä suurimpana erona PC:n alkuaikoihin nähden on laajamittainen avoimen lähdekoodin käyttö, joka epäilemättä sinänsä vauhdittaa kehitystä, vaikka tuotteista ei välttämättä tulekaan koskaan ”valmiita”.
   Merkittäviä suomalaisia muotoilijoita varmasti löytyy, mutta jostain syystä ei tullut ketään mieleen. Taso siis on kova, mutta Loewyn tai Colanin kaltaisia supertähtiä ei ole. Enkä usko, että saksalaiset tai ranskalaiset olisivat jotenkin geneettisesti ylivertaisia. Tuskin laajempi väestöpohjakaan selittää asiaa kokonaan. Sama ilmiö kyllä toistuu monessa muussakin asiassa. Taso on keskimäärin kova, mutta kärki kapea.
   Jos paikalliset markkinat ovat liian pienet, kannattaa myydä koko maailmalle. Eikö totta?
   Täytyy tutkailla tuota ED designin excua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s