Montako työtöntä teet?

Aina välillä nykyaikaista konetekniikkaa esitellessäni saan vastata kysymyksiin milloin minkäkin laitteen tai keksinnön työllisyysvaikutuksista. Katsantokantana se on sinänsä luonteva, mutta kapea. Koneiden ja automaation tehtävähän ei varsinaisesti ole tehdä ketään työttömäksi, vaan vapauttaa ihminen tylsästä, kuluttavasta, vaarallisesta tai epämiellyttävästä työstä. Sekä tehdä työstä tehokkaampaa ja tuottaa lisää hyvinvointia.

Moni vanhoista keksinnöistä on jo itsessään sellaisia, että ne ovat vähentäneet oman alansa työvoiman tarvetta merkittävästi. Vesipumppu on vapauttanut meidät vedenhausta kaivolta kotioloissa ja tuulimyllyn ansiosta viljaa ei täydy jauhaa käsin. Jotkut kyllä kokevat nautinnolliseksi askeettisen mökkielämän, mutta tuskin kukaan harvoja poikkeuksia lukuunottamatta haluaa asua siellä koko vuotta. Alkujaan siis koneiden tehtävänä ei ollut tehdä työttömyyttä vaan hyvinvointia. Eikä tilanne ole siitä muuttunut. Keksinnöt olivat sen esiaste ja automaatio on sen jatkumoa. Esimerkiksi legendan mukaan vanha kaivinkoneen lempinimi, Hullu-Jussi, tulee siitä että keksijä sekosi laskettuaan, montako lapiomiestä jää työttömäksi keksinnön myötä.

Nykypäivänä lienee silti mahdotonta kuvitella vaikka Saimaan kanava kaivettaisiin edelleen käsin. Suurin ongelma ajatustasolla taitaa olla koneet ihmistyön korvaajina uusilla aloilla. Hoitorobotti on asennetasolla hankalampi hyväksyä kuin hitsausrobotti. Kyse ei ole työn laadusta, se vähintäänkin saadaan kuntoon, vaan vanhoista asenteista. Kuitenkaan automaatiossa ei ole kyse sen ihmeellisemmästä asiasta kuin koneellistumisen jatkeesta.

Eikä sitäpäitsi nykyään valintaa tehdä siinä, tekeekö työn 2 vai 4 suomalaista. Valinta tehdään sen välillä, tekeekö työn 2 suomalaista vai 4 halvempaa työntekijää. Sitäpaitsi, maailmanhistoriassa eniten työttömyyttä tehnyt keksintö taitaa olla maatalous, joka teki valtavasta määrästä keräilijöitä ja metsästäjiä työttömiä. Sitä voi tuskin siitä huolimatta pitää kovinkaan huonona keksintönä. Eikä kukaan valita, miten rokotteet ovat vieneet töitä lääkäreiltä.

Mainokset

5 kommenttia artikkeliin ”Montako työtöntä teet?

  1. Oikein täysipäistä ajattelua, ja varsinkin rinnastus maanviljelyyn ja rokotteisiin on vallan osuva. En tunne ketään, joka työllistämistarkoituksessa ostaisi astianpesun palveluna kanssaihmiseltä, mutta tunnen useita jotka ulkoistavat tuon rasittavan arkirutiinin koneille. Harvassa taitavat olla nekin, jotka silkasta tehokkuuden ja tuottavuuden pelosta tekevät lumityöt ruokalusikalla vaikka kolalla lykkiminen ahdaspäisestä vinkkelistä kai työttömyyttä ruokkiikin.

  2. …tietysti voisi myös kysyä, että eikö meidän nimenomaan pidä eliminoida työpaikkoja. Miksi pitäisi pyrkiä täystyöllisyyteen? Kun vaaleissa poliitikot hehkuttavat pyrkivänsä parantamaan työllisyyttä, pitäisikö jonkun sanoa vastalause? Miksi tavoitella sitä, että jokainen terve täysikäinen joutuu olemaan valtaosan valveillaoloajastaan poissa rakkaidensa parista, revittynä irti siitä missä ihminen on hyvä, istumassa selkäänsä solmuun tai ryskimässä niveliään pajan lattialla toimintakyvyttömäksi? Rikastuuko yhteiskunta siitä jotenkin, että tervepäiset ihmiset kumuloivat kyrpäotsaisuutta vuositolkulla töissä, jotka alkujaankin istuvat paremmin konevoiman hoidettavaksi? Jossain vaiheessa tulee ajankohtaiseksi miettiä koulu-työ-vero -paradigma uusiksi. Jos joku innostuisi minulta kysymään, arvaisin että uudelleenpohtiminen pitää aloittaa heti, ettei taas olla yhteiskunnan tasolla housut nilkoissa ja paniikissa, kun maailma muuttuu ympärillä.

    • Hyvä näkökanta. Itsekin olen joskus ohimennen pohtinut, miksi työviikon ei pitäisi enää lyhentyä 40 tunnista. Että onko tämä nyt sitten se täydellinen määrä? Tietysti kyse on loppujen lopuksi työmäärän ja elintason välisestä tasapainosta, jonka tekijöiden painoarvoa jokainen määrittää itse. Hämmästyttää vaan, miten moni arvottaa elintason kohottamisen vapaa-ajan edelle.

  3. Tiedoksi: aion kenties ryöstökalastaa näitä omia kommentejani osittain. En näemmä saa sitä työllisyys/robotiikkapostausta muuten kirjoitettua koskaan, niin varastan vähän näistä pohjalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s